Un cash-flow pozitiv este un indiciu ca afacerea ta se indreapta in directia potrivita. Ai control asupra cheltuielilor, vanzarile merg bine si ai fonduri suficiente sa-ti mentii afacerea ruland.
Insa lucrurile nu stau prea bine pentru majoritatea micro-companiilor si micilor afaceri din Romania. Realitatea arata ca e dificil sa-ti mentii un cash-flow pozitiv, in parte pentru ca nu multi antreprenori au constientizat importanta acestui aspect sau modalitatile prin care il pot imbunatati.
Ce este mai exact cash-flow-ul?
Cash-flow-ul, sau fluxul de numerar, este diferenta dintre intrarile si iesirile de numerar dintr-o societate, calculat intr-o anumita perioada de timp, de obicei pe durata unui intreg exercitiu financiar. Este negativ atunci cand exista plati mai mari decat incasarile de numerar, si pozitiv atunci cand intrarile de numerar sunt mai mari decat iesirile de numerar.
Asadar, il preferam sa fie pozitiv. Inseamna ca avem o situatie relaxata, in care nu ne streseaza termenele de plata si nu ne facem griji ca nu ne putem plati angajatii sau cheltuielile operationale. Daca are un nivel ridicat, cu atat mai bine. Iti permite sa faci investitii, sa angajezi oameni noi, sa te “misti” mai rapid in directia dorita.
Ce determina nivelul negativ al unui cash-flow?
Tendintele actuale arata ca mai mult de jumatate din firmele romanesti isi platesc cu intarziere datoriile, ceea ce inseamna ca un element major il reprezinta intarzierea incasarilor de la clienti. Alte elemente ar fi putea fi datoriile mari, cheltuieli neprogramate sau peste nivelul programat, lipsa controlului asupra situatiei financiare si altele.
Un cash flow negativ iti limiteaza investitiile si pune presiune pe afacere.
Cum il poti imbunatati?
O varianta la indemana este factoringul. Iti vinzi facturile neincasate de la clientii tai, care se afla inca in termenul de plata, si le incasezi mai repede, decat sa astepti scadenta care poate fi de 30, 60 sau chiar 90 de zile. Astfel, in cazul factoringului prin Instant Factoring, ai banii in cont in 24 de ore, in schimbul unui comision, calculat in functie de numarul de zile pana la scadenta si de valoarea facturii pe care o vinzi.
Ai acces rapid la banii tai, fara birocratie si timpi infiniti de asteptare. Banii incasati, ii poti folosi sa-ti echilibrezi fluxul de numerar din firma si sa revii pe traiectoria normala.
Iti vinzi facturile emise pentru servicii pe care le-ai prestat deja, sau pentru produse care au ajuns deja la clienti, asa ca nu reprezinta un imprumut sau o indatorare, ci pur si simplu iti primesti banii proprii mai repede. Afla mai multe despre cum functioneaza factoringul, de pe site-ul Instant Factoring.
Asadar, cum iti imbunatatesti cash-flow-ul prin factoring? Te ajuta sa ai acces la banii tai mai repede, fara a astepta 60, 90, sau chiar mai multe zile. Dupa ce i-ai primit, ii investesti in continuare in afacerea ta, fara alte intarzieri.
De ce este important cash-flow-ul pentru afacerea ta?
Lichiditatile din firma devin tot mai importante in mediul de afaceri, pentru ca arata orientarea managerilor pe functionalitatea si dezvoltarea firmei si mai putin pe maximizarea profitului actionarilor.
Capacitatea firmei de a produce si mentine un flux constant de lichiditati de la clientii sai este unul dintre principalele aspecte pe care le ia in considerare un investitor atunci cand evalueaza oportunitatea investitiei, pentru ca arata potentialul de crestere si dezvoltare al acesteia pe termen mediu si lung. Cash-flow-ul este dinamic, adaptat conditiilor de piata, prin urmare, ca antreprenor, trebuie sa-i acorzi maxima atentie si sa depui toate eforturile pentru a-l mentine pozitiv, astfel incat firma ta sa prezinte o imagine buna.